Ryd op med dit barn og sæt gang i leg og kreativitet

børns leg, indretning, brug rummet, oprydning

Jeg vidste det godt. Når vi kom hjem fra sommerhuset, ville vi møde et ret kaotisk hus. Især børneværelsernes orden føltes som en by i Rusland. Mine børn kan jo egentlig godt rydde op. Men ofte kniber det med motivationen. Og jeg har den indbyggede fejl, at jeg bare kommer til at rydde op for dem, fordi det går hurtigere. Men nu skulle de altså selv. Jeg måtte kæmpe lidt med min ene datter, som kedede sig syntes at alt andet end en legeaftale var under hendes niveau… Men til sidst (efter en snak og lidt kilde-leg) fik hun lagt sit rene tøj i skabet og ryddet værelset op (hvorefter hun pludselig og helt uventet have lyst og energi til at stå for aftensmaden også – hvor heldig er jeg?!). Imens gik turen til næste datters værelse. Hun keder sig til gengæld aldrig. Hun er børneudgaven af MacGyver – hun kan strikke en leg sammen af en hårnål og en tør mælkebøtte, ligesom MacGyver jo som bekendt kan bygge en helikopter af en citron og en æske søm (eller tæt på). Så at rydde op med hende (hun går lidt i stå, hvis hun er alene) handler mere om at minde hende om at missionen er oprydning først og leg siden.

Ryd-op-amok

Nå, men alt dette fik altså mig ansporet til, straks da jeg vågnede i dag, at kaste mig over det urimeligt kaotiske lege-afsnit, vi har indrettet i køkkenet. Vi har valgt, at køkkenets spisekrog skal være legekrog, fordi vi på den måde har flere chancer for hyggeligt samvær med ungerne. De leger og tegner, mens vi laver mad osv. – i parentes bemærket kunne vi på den anden side godt være bedre til at inddrage børnene i madlavningen.

Legekrogen lignede desværre (igen) et sted, hvor Fætter BR havde brækket sig. Jeg beklager dybt, at jeg ikke fik taget et ”før-foto”. Men jeg kan blot da røbe, at gulvtæppet ikke var synligt. At der ikke var system i nogle kasser og kurves indhold. Og at stakkene ovenpå reolen overgik hyldernes indhold…

Mit projekt tiltrak hurtigt pigerne og dels hjalp med sorteringen og dels (især) fik lyst til at lege ved synet af deres for længst glemte legetøj. Jeg er så brutal, at jeg smider det værste ud, når de kigger væk. Ellers får jeg ballade for at kassere både papruller, ødelagte tegninger og afrevne barbie-lemmer – helt skørt. På tyve minutter var stuen forvandlet til et legeland, hvor både Barbie, Ken, Skipper, Bratz, My Little Pony og Littlest Pet Shop-dyr boede side om side.  

Nu holder de selv orden. I hvert fald i nogle dage. For de nyder gudskelov også, at der er orden i alle sagerne.

Indret til leg

Jeg prøver at indrette legeområderne sammen med dem, sådan at det kalder på nye lege. Små hjørner, skuffer eller kroge, der er udstyret med et tema: klæd-ud-ting, et køkkenområde, en læsekrog og sådan. Lidt som i mange børnehaver. Men altså i de rammer et almindeligt en-familie-hus tilbyder. Vi skal jo være her alle sammen.  Senest er det herhjemme blevet populært med et sminke- og smykkebord.

Men nærmest alt kan i virkeligheden gøre lykke:

  • At sætte maling og tuscher frem og lave ”tegnebord”
  • Finde glemte neglelakflasker, de grimme øjenskygger og den blå mascara frem fra skuffen og indrette en skønhedssalon
  • Lave en bolig til bamsen og printe et lille foto af den, som kan bruges som dekoration på Bamses natbord
  • Genopfinde LEGO eller DUPLO og bygge en by, et hus eller en borg
  • Indrette en eller to hylder i reolen til Barbie og Kens dagligstue
  • Sortere i udklædningstøjet (alene en sortering vil sætte noget i gang, hvis børnene deltager)

Et tip til at hjælpe de lidt yngre børn med løbende at holde orden er at sætte små billeder på alle opbevaringskasserne af det legetøj, som kassen bør indeholde. Oprydning kan jo gøres til en leg. Hvis altså man tager sig tid til at lege.