Kærlighedssprog – en miniguide

Kærlighedssprog (foto af Joanna Nix - Unsplash)

Lær at tale din partners kærlighedssprog og få parforholdet til at blomstre på ny

 • Har du nogensinde oplevet, at det, der er vigtigt for dig, ikke er lige så vigtigt for din partner?
 • Kender du det, at du egentlig synes, du har udtrykt tydeligt, hvad du føler eller tænker, og så er det bare overhovedet ikke feset ind hos din partner?
 • Oplever du nogensinde, at din partner er frustreret over noget du har gjort i den bedste mening?

Årsagen kan måske være, at I ikke altid taler det samme kærlighedssprog. Den gode nyhed er, at det kan I lære. Her og nu.

Hvad er kærlighedssprog

Teorien bag kærlighedssprog er oprindeligt udviklet af amerikaneren Gary Chapman, Ph.D., der både er antropolog, præst og ægteskabsrådgiver m.m. Siden Chapman udgav sin teori i 90’erne, har psykologer og parterapeuter verden over inddraget den i deres arbejde med parforholdstrivsel og -kommunikation. Det, jeg vil præsentere dig for her, er min forståelse af teorien, sådan som jeg selv anvender den i min praksis.

Der er grundlæggende fem kærlighedssprog:

 • Ord
 • Fysisk nærhed
 • Tid sammen
 • Tjenester
 • Gaver

De fleste af os har ét primært og ét eller flere sekundære kærlighedssprog (nogle gange er der dog skarp konkurrence om førstepladsen). Du finder dit kærlighedssprog ved at udforske disse to spørgsmål:

 • Hvordan giver du selv kærlighed?
 • Hvordan modtager du selv kærlighed

Det vil sige, at du skal gå på opdagelse i, hvordan du sædvanligvis selv viser andre din kærlighed og du skal prøve at lægge mærke til, hvornår du virkelig føler eller har følt andres kærlighed til dig. Hvordan blev kærligheden i disse tilfælde formidlet til dig? Var det med ord? Gennem berøring? Gennem det at I havde prioriteret tid sammen til en god snak eller en fælles aktivitet? Eller var det måske via en omsorgsfuld tjeneste eller en betænksom gave?

Hvorfor tale et andet kærlighedssprog end sit eget?

Når du skal kommunikere tydeligt og direkte om noget meget vigtigt eller noget meget komplekst, er jeg stensikker på, at du vil foretrække at kommunikere med en person, der taler samme sprog som dig – altså dit modersmål eller et sprog, du behersker. Hvis du eksempelvis er indlagt på et hospital i Rusland og forud for en operation skal forklare det ikke engelskkyndige personale, at du ikke tåler morfin, så vil du med rette frygte, at der kan ske en fejl. Dit primære kærlighedssprog er – firkantet sagt – som dit modersmål. Det er det, du sædvanligvis viser din kærlighed med, og det er også det, du bedst forstår, når din partner viser sin kærlighed til dig. Hvis du og din partner taler to forskellige kærlighedssprog, har I formentlig oplevet (men måske uden at opdage det) at I ”elsker forbi hinanden” – ligesom man kan tale forbi hinanden. Vi har alle brug for at kunne opfatte, når andre viser os deres kærlighed, og hvis vi går og elsker forbi hinanden, kan det føles som om, vi ikke bliver elsket. Også selv om det faktisk slet ikke er tilfældet. På samme måde kan vores anstrengelser for at vise kærlighed gå tabt, fordi det ganske enkelt er for svært for vores partner at genkende det, vi viser, som netop kærlighed.

Hvis I lærer at forstå og bruge hinandens kærlighedssprog, vil I så meget mere valuta for kærlighedskronerne!

Her får du en kort introduktion til hvert af de fem kærlighedssprog, så du lettere kan både genkende og anvende dem.

​​

Kærlighedssprog: Ord

Når man viser kærlighed ved hjælp af ord, handler det (selvfølgelig) om at sætte ord på sin kærlighed: ”Jeg elsker dig”, ”Tak for din opbakning”, ”Jeg savner dig”. Men det handler også om at være generøs med anerkendelse: ”Godt gået, jeg er sikker på, at mange vil få glæde af din indsats – fedt at du holdt fast!”, ”Tak for at du har ryddet hele hytten op – det er jeg bare så glad for.” ”Tak for dit råd, du har altid en vigtig vinkel på problemerne, som jeg ikke får øje på”.

Både negative og positive følelser bliver omsat i ord, og de negative rammer som regel langt hårdere end de positive. Derfor kan du med fordel sørge for at opprioritere de positive, så balancen bevares. Forskning viser, at de par, der bliver sammen, typisk har mindst fem positive tilkendegivelser for hver negative. Det er alligevel værd at tænke over i en travl hverdag, hvor meget af vores kommunikation desværre let præges af brok og irritation. Hvis din partners kærlighedssprog er ord, så tænk over, hvad du virkelig værdsætter hos vedkommende. Vær gerne meget konkret og hold dig ikke kun til din partners adfærd, men anerkend eller værdsæt også hans eller hendes væremåde og karaktertræk. Vær rigtig gerne tydelig med, hvordan du bemærker de kvaliteter, du påpeger. Øv dig i at huske at få det fortalt. Måske kan du også skrive det i et brev eller på små hyggelige sedler. Husk på, at selv om du kan finde det uvigtigt eller banalt, så er det lige nøjagtigt det sprog, din partner forstår allermest tydeligt.

Kærlighedssprog: Fysisk nærhed

Man kan forledes til at tro, at det med fysisk nærhed som kærlighedssprog handler om sex. Det er ikke tilfældet. Ikke kun, i hvert fald. Sex kan sagtens være en del af at vise kærlighed, og der er mange for hvem sex også er en kærlighedserklæring. Men i dette kærlighedssprog ligger også megen anden fysisk kontakt. Holden i hånd, et kys, et nus, lidt massage osv. Alle disse fysiske tilkendegivelser fortæller den, hvis kærlighedssprog er fysisk nærhed, at du elsker og værdsætter ham eller hende. Hvis dit eget kærlighedssprog er fysisk nærhed, genkender du kærligheden og ømheden netop i jeres fysiske kontakt. En let berøring kan sige mere end tusind ord. Det er når i rører ved hinanden, at du mærker, at I hører sammen, eller at du virkelig føler dig elsket. Hvis dette imidlertid er din partners kærlighedssprog – og ikke dit – så kan det være svært at vide, hvor du skal tage fat – om man så må sige. Men tænk over hvad din partner plejer at foretrække, når det kommer til fysisk nærhed og prøv især at bemærke, hvordan han eller hun selv viser dig kærlighed gennem berøring eller kontakt. Her kan gemme sig en god vejledning til, hvad du selv kan forsøge dig med. Endelig er det ofte oplagt at spørge, hvordan din partner gerne vil elskes af dig. Spørg helt enkelt om hvilken type fysisk nærhed ,der virkelig giver din partner følelsen af at være elsket af dig.

Kærlighedssprog: Tid sammen

Tid sammen er en gave i giver til hinanden og for den, der har dette som sit primære kærlighedssprog, kan det ikke undervurderes. Tiden sammen skal være meningsfuld. Det er mere end bare at opholde sig i samme rum, på samme sofa, foran samme tv-skærm. Det handler om at lave noget sammen eller have en dyb samtale. Når I har sat tid af til at gå en tur sammen eller få klaret noget vigtigt – sammen. Hvis dette ikke er dit kærlighedssprog, kan det let virke uvigtigt og som et noget diffust krav, som din partner igen og igen stiller til dig. Det kan være, du tænker, at ”vi har jo været sammen hele weekenden, så hvorfor er det vigtigt, at jeg også er hjemme i aften?”. Her er det rigtig vigtigt, at du – når I er sammen – er nærværende, opmærksom og nysgerrig i forhold til, hvordan din partner har det, og hvad han eller hun er optaget eller udfordret af. Lyt. Undersøg, hvad der er vigtigt for din partner. Når du gerne vil øve dig i at tale tid-sammen-sproget, kan det også handle om, at du prioriterer kærestetid fremfor andre ting – uden brok – og at du selv tager initiativet, så din partner ikke føler, at det er nødvendigt at trække dig til truget hver eneste gang der står kæresteaften i kalenderen.

Kærlighedssprog: Tjenester

At gøre nogen en tjeneste kan for nogle mennesker være udtryk for dyb kærlighed. Hvis dit primære kærlighedssprog er tjenester, ved du, hvad jeg mener. At sætte kaffen over, når du ved at din partner er på trapperne, at gå ud med skraldet eller klare vasketøjet – måske endda uden at din partner har bedt om det og uden at det var din tur – det er for nogle en sand kærlighedsgestus. Hvis du gerne vil øve dig i netop dette kærlighedssprog, så forsøg at læg mærke til hvor du kan være hjælpsom i det daglige. Bemærk, hvad din partner går og bøvler med og find ud af, om du kan hjælpe til og derved reducere din partners trængsler. Find på små bitte overraskelser og bidrag, som du kan give uden at forvente noget til gengæld.

Kærlighedssprog: Gaver

At give en gave er en helt særlig gestus, der for nogle mennesker betyder meget mere end ord. En gave kan være udtryk for, at gavegiveren har gjort sig meget umage med at finde den helt rette gave til netop dig. Måske er den ligefrem et symbol på noget særligt, eksempelvis på jeres kærlighed eller venskab, eller på at I hører sammen, eller blot på at gavegiveren har forsøgt at finde den gave, der vil gøre netop dig rigtig glad. Når man ikke har de samme følelser i forhold til gavegivning, kan det være vanskeligt overføre disse stærke følelser til en ting, altså til den konkrete genstand, som gaven jo er. Men hvis du netop ser gaven som et sprog, som en kærlighedserklæring til dig, så er din opgave jo at oversætte dette sprog til noget, du selv kan forstå og afkode. Det betyder også, at du, der har en partner, hvis kærlighedssprog er gaver, kan begynde at øve dig på gavegivningens kunst. Der er ikke vigtigt, at det er en dyr gave, kun at du har lagt din kærlighed og en stor portion omtanke i at fremskaffe gaven til din elskede. En sten fra stranden, et digt, et foto. Hvad du nu end kan forbinde med det, du gerne vil give din partner som et symbol på det, du beundrer mest hos ham eller hende. Noget du for alvor tror vil gøre din partner glad – frem for noget, du selv synes vil være en praktisk gave.

Fem råd til dig, der vil puste nyt liv i parforholdet

 • Find ud af hvilket kærlighedssprog der er dit primære og dit sekundære. Prøv også at rangordne de tre øvrige kærlighedssprog så godt du kan.
 • Invitér din partner til at læse med her og til at rangordne sine egne kærlighedssprog. Du kan også prøve at gætte din partners primære og sekundære kærlighedssprog først og bagefter se, om du havde gættet rigtigt.
 • Øv dig i at tale din partners kærlighedssprog. Vær nysgerrig og spørg din partner til råds om, hvordan du bedst kan gøre dette.
 • Hjælp din partner med at lære, at tale dit kærlighedssprog. Det gør du bedst ved at fortælle, hvordan han eller hun kan tale dit kærlighedssprog, så du virkelig forstår det. Forsøg at dele dine ønsker, forventninger og længsler uden at komme til at dømme eller kritisere.
 • Planlæg kærestestunder, hvor I kan kombinere jeres kærlighedssprog, eksempelvis på en gåtur hvor I taler sammen om jeres følelser for hinanden og om jeres parforholds udvikling (tid sammen og ord) eller på en hyggeaften, hvor I masserer hinanden på skift (fysisk nærhed, tid sammen og tjenester). Find selv på flere. Kombinationsmulighederne er mange og kan varieres i det uendelige.

Rigtig god fornøjelse!