Professorens bedste råd: Sådan sikrer du bedst dit barns uddannelsesmæssige fremtid

Niels Egelund er professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet og direktør i Center for Strategisk Uddannelsesforskning. Det er også ham, der netop nu sidder og skriver på den næste PISA-rapport - og så er det ham, alle medier i Danmark ringer til, hvis de vil spørge om noget med børn og skolegang.

Niels Egelund er professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet og direktør i Center for Strategisk Uddannelsesforskning. Det er også ham, der netop nu sidder og skriver på den næste PISA-rapport – og så er det ham, alle medier i Danmark ringer til, hvis de vil spørge om noget med børn og skolegang.

Hvad svarer Danmarks vel nok mest citerede pædagogiske professor, når jeg spørger ham, hvad der efter hans mening er det allerbedste, vi forældre kan gøre for, at give vores børn de bedste chancer for at lykkes uddannelsessystemet?

 Det får du svar på her.

Onsdag aften var jeg nemlig til debatmøde på en af min hjemkommunes skoler. Inden den politiske debat mellem de lokalpolitikere, der alle håber på masser af krydser ved kommunalvalget, gav professor Niels Egelund et oplæg om skole og inklusion.

Efter arrangementet fik jeg mig en snak med professoren om, hvilke forhold vi forældre kan tage fat på i den hverdag, som i forvejen er mere end fyldt med krav og forventninger vedr. lektielæsning, frilæsning, fællesarrangementer, legeaftaler, sport, den meget aktuelle halloween-tvang og så min personlige kæphest, skole-intra, som jo – trods fordelene – visse dage kræver så megen opmærksomhed, at det snart nærmer sig en deltidsstilling, hvis man har flere børn i skolealderen foruden nogle forældreudvalg at passe.

Og nu til professorens vigtigste råd:

 Klæd dit barn ordentlig på til hver skoledag – både praktisk og mentalt.

Det vil sige: Sørg for at lektierne er i orden, at penalhuset er i orden, at der er regntøj og hvad der ellers bliver brug for, at madpakke og drikkedunk er i orden. Og få nu det gymnastiktøj med den dag, der står idræt på skemaet. Sørg for – eller hjælp til -, at dit barn er klar! Det betyder også mæt og udhvilet. Det er SÅ vigtigt!

Spørg til skoledagen

Spørg dit barn ved middagsbordet, hvad det har lært i skolen i dag. Du skal ikke nøjes med at spørge hvordan det er gået. Så får du bare ”det er gået fint nok”-svaret. Vis interesse for den læring, der er fundet sted. Og spørg ind til den og rundt om den. Hvis de har haft om et særligt emne, så spørg uddybende ind. Måske kender du nogle andre detaljer, som vil være sjove at tilføje, måske ved du ikke meget om det og kan være nysgerrig – eller måske kan du spørge, hvad dit barn tror den nye viden bringe med sig.

 Følg med i barnets skoleliv

Kig i hæfterne, følg op på lektierne, spørg hvordan de lærer – hvilke regnemetoder de bruger osv. Vis, at det, der foregår derovre i skolen, betyder noget og skal tages alvorligt.

 Tal positivt om skolen

Virkelig vigtig pointe. Hvis I voksne ikke har tillid til skolen eller dens lærere, så saboterer I jo den læring, barnet skal kunne modtage. Barnets loyalitet overfor jer forældre vil spænde ben for en tillidsfuld og dermed læringsbefordrende relation til skolen. Det duer simpelthen ikke. Sørg for at have en ordentlig dialog med lærere – og med de andre forældre. Det er afgørende for kvaliteten af dit barns læringsmiljø.

 

På hvilke alderstrin er disse ting vigtige?

Alle. Det gælder simpelthen alle aldre; det gælder fra børnehaveklassen og til niende klasse, og det gælder såmænd også helt op i gymnasiet. Selvfølgelig skal du nok lige overveje, hvordan du spørger, hvilke ord du vælger, når du er nysgerrig omkring, hvilken konkret læring dit barn har modtaget den pågældende dag. Men det er stadig vigtigt. Det motiverer og belyser, at læringsrummet er virkelig vigtigt og noget, som I forældre virkelig prioriterer.

 

Tak, Niels, fordi du tog dig tid til at dele dine pointer med os.

Og kære læser. Jeg håber, du kan få glæde af disse meget konkrete gode råd i din families hverdag. Hvis du synes om indlægget, så håber jeg, at du vil dele linket og meget gerne også dele dine tanker på familieflows facebookside. Tusind tak.  Nadia

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation

%d bloggers like this: